Thursday, November 15, 2007

19.lõik, fookus on siin

19
Sellest ajast alates on minul, kui individuaalselt tegutseda püüdval inimesel , tulnud palju kordi öelda oma arvamine ja anda nõu inimestele, kes soovivad minna samasugusele riskantsele ettevõtmisele. Ja ainult võrdlemisi harvadel juhtudel võisin ma võtta endale selline vastutus, et kohe nende plaan heaks kiita. Liigagi tihti olin ma sunnitud konstateerima, et vajadus "teha midagi erilist" on rahutu hinge sünnitis. Sellised inimesed tahavad pühendada ennast masthaabsematele ülesannetesse sellel põhjusel, et samas küljeall olevad väljakutsed neid ei rahulda. peale selle osutub sageli, et nende otsused on ajendatud kaudetest ajenditest. Ainult see, kes suudab leida hinnalist suvalises tegevuses ja pühendama ennast sellele täie arusaamisega oma kohusest, - ainult sellisel inimesel on sisemine õigus pühendada ennast mingile ekstraordinaarsele tegevusele selle asemele, mis talle loomulikul viisil osaks sai. Ainult see, kes näeb oma kavatsustes midagi endastmõistetavad, mitte midagi erilist, kes hindab neid mitte kui kangelastegu, vaid kui oma kohust (võlga), mis võetakse entusiasmiga ja samal ajal kaine arusaamisega oma tingimatutest kohustest, suudab saada vaimsete (hingeliste) seikluste otsijaks, mida maailm vajab. Ei ole olemas tegevuskangelasi, on eneseohverduse ja kannatuste kangelased. neid on palju. Aga ainult vähesed neist on tuntud, ja sedagi mitte massidele vaid vähestele.

4 comments:

UralEst saadik said...

Minu jaoks on käesolev lõik kõige väärtuslikum. Küllalt vähe lootust pakub Schweitzer. Aga tema seisukoht on väga selge.

Anonymous said...

Täna hommikul pidas Vikerraadios hommikupalvust keegi hääle järgi otsustades noor mees. Ta lubas esineda nädalapäevad vooruste teemal. Ja alustas MEHISUSEGA. Esialgu tundus tema jutt mulle arusaamatu. Hiljem mõistsin, et see on sama jutt, mida Schweitzer räägib käesolevas ja järgmises lõigus. ainult tema kasutab teisi sõnu.

UralEst saadik said...

Eile Raadios Vaprusest kõnelenud usumees on Jaanus Kangur, Tallinna vangla sotsiaaltöö osakonna juhataja.

Eile nokkisin välja mõned terad Vapruse teemal:
Eesti religiooniõpetuse ainekavas on Vaprus seitsme vooruse seas teine, pärast õiglust.
Platonil oli see kategooria tähtis, sellest kirjutab Andrus Tool
/sissejuhatus Filosoofia ajalukku/

Solzenitsõn kritiseerib lääne ühiskonda oma 1978. a. Harvardi kõnes mehisuse kadumise pärast.
http://antology.igrunov.ru/authors/solzh/1121759601.html

UralEst saadik said...

Soros samast asjast:
raamatus: "Ekslikkuse ajastu", Tln. 2006., lk 8. seletab George Soros enda sõltumattuse võimalikkust kolme asjaga:
1. On välja töötanud mõistete süsteemi, mis annab teatava arusaamise ajaloost ja iseäranis nn tasakaalukaugetest olukordadest;
2. teiseks on mul hulk kindlaid eetilisi ja poliitilisi veendumusi;
3. ma olen teinud väga palju raha.